„Respectul de sine este rădăcina disciplinei: simțul demnității crește cu abilitatea de a-i spune nu propriei persoane. ” – Abraham Joshua Heschel
Trăim într-o lume confortabilă. Dacă citești asta, probabil ai o viață plăcută. Ai un acoperiș deasupra capului, ai parte mese regulate, deții un set frumos de haine, ai un dispozitiv pe care poți să stai pe net și să citești prostiile pe care le scriu. Am putea spune că ai o viață bună.
Pentru că trăim o viață bună, suntem expuși la comportamente excesive. Mâncăm prea mult, petrecem prea mult timp pe rețelele de socializare, dormim prea mult. Ne simțim confortabili cu ceea ce avem și oferim toată munca unui eu viitor care, ghici ce?, va face la fel.
Majoritatea dintre noi nu avem disciplina pentru a face ce de dorim.Sau nu avem puterea de a spune nu tentațiilor. Știm că că burgerul suplimentar pe care urmează să-l mâncăm nu ne va aduce beneficii pe termen lung, știm că ar trebui să ne ridicăm din pat mai devreme, sau că vom spăla vasele mai târziu, dar tot timpul amânam ce trebuie făcut pentru mâine. Și mâine nu e niciodată azi. E mereu mâine.
Unii cred că disciplina este despre a fi dur cu tine însuți. Să fii strict pentru tine și să fii ca un mic robot, făcând aceleași lucruri tot timpul. Aud tot timpul „Sunt un spirit liber, fac lucrurile pe care vreau să le fac, când vreau să le fac”. Și acest lucru este minunat, dar întrebarea este, îți sunt utile toate acele lucruri pe care le faceți din instinct?
Libertatea este de fapt în disciplină. Disciplina care te va ajuta să-ți trăiești viața după propriile reguli. Făcând lucrurile pe care vrei să le faci. Este vorba de a intra adânc în valorile voastre și de a urma propriul drum.
Lumea în care trăim e plină de tentații și informații. În fiecare zi vedem reclame după reclame și credem că trebuie să cumpărăm diverse chestii sau să facem anumite lucruri pentru a fi special. Dar, în realitate, nu avem nevoie de toate astea. Pentru că avem propria noastră poveste de spus.
Iată de ce este importantă disciplina. Pentru că fără ea vom rătăci doar, ca o barcă cu vâsle în mijlocul unui ocean.
E greu să fii disciplinat. De cele mai multe ori nu știi de unde să începi. Poți să începi încetișor.
Fă-ți patul dimineata. Este o sarcină banală, dar va face minuni pentru tine. În timp ce cercetăm acest post, am găsit un discurs al unui amiral american, referitor la pregătirea patului. Probabil îl știți deja, dar o să las totuși linkul mai jos.
Asumați mici angajamente. Să presupunem că doriți să schimbați felul în care mâncați. Începeți prin a cumpăra mai multe legume decât carne, de exemplu. Asumați angajamentul că veți mânca un măr pe zi. Sau că facii o flotare pe zi. Am scris și eu despre mini obiceiuri.
Construiește un lanț. Crează obiceiuri zilnice. Lucrează zilnic la ceva ce îți place.
Doar fă-o. Nu ezita. Întotdeauna cred că noi, oamenii, avem toate instrumentele pentru a realiza tot ceea ce avem nevoie în viață. Dar avem nevoie de disciplină pentru a o face. Pentru că dacă ne lăsăm mintea să rătăcească, dacă lăsăm lumea din jurul nostru să dicteze ce să simțim sau ce să facem, nu vom fi niciodată fericiți.
Cred că autodisciplina este ceva, este ca un mușchi. Cu cât îl antrenezi mai mul tmai mult, cu atât devine mai puternic. Daniel Goldstein