La final de martie mi-am luat o săptămână de concediu. Fiindcă nu era clar ce o să se întâmple din cauza COVID, mi-am luat laptopul de la muncă cu mine. Nu m-am mai întors la birou, toată compania intrase deja în “work from home” fix când mi-am început eu concediul.
Work from home, sau telemunca așa cum apare în legislația românească, este preaslăvită de multă lume. Se zice că ar fi multe avantaje legate de lucratul de acasă. Avantaje ce le-am observat și eu atunci când lucram o zi, maxim două pe lună de acasă.
Însă după două luni și jumătate, nu mai văd aproape nici un avantaj. Poate mi s-a scârbit mie de lucrat de acasă, mai ales când știu că nu mă voi întoarce la birou prea curând. După două luni jumate văd mai mult dezavantaje decât avantaje.
- Lipsa interacțiunii cu colegii – lucrând de acasă Slack și Microsoft Teams devin cei mai buni prieteni pe care îi ai. Orice întrebare, nelamurire pe care o ai tu sau un coleg se rezolvă prin cele 2 aplicații. Și orice conversație pe care o ai e aproape exclusiv legată de muncă. Da’ mai ai ici și colo câteva o glumită, dar cât de mult poți să stai într-un call și să spui povești? Nu mai ieși la o gură de aer sau la o țigară (chiar dacă tu nu fumezi), nu mai schimbi o vorbă cu un coleg din altă echipă la automatul de cafea. Interacțiunea umană lipsește cu desăvârșire.
- Nu mai iau pauze așa de des – când eram la birou îmi mai aduceau aminte colegii să iau o pauză. Lucrând de acasă sunt zile când uiți să te mai ridici de pe scaun, sau rămâi lipit de scaun fiindcă n-ai unde altundeva să te duci. Da, îți crește vestita productivitate, dar cum rămâne cu sănătatea ta mentală? Mi-au spus mai mulți colegi și am simțit-o și eu, lucrând de acasă ești mult mai obosit, fiindcă lucrezi mult mai mult, uneori chiar mai mult decât alea 8 ore, fiindcă nu îți dai seama când a trecut timpul. Nu mai trebuie să pleci acasă, ești deja acolo.
- Nu mai fac mișcare așa multă – de când lucrez la actualul loc de muncă (din 28 August 2017, mai exact) am mers pe jos în fiecare zi la birou. Făceam 4 kilometri dus – întors pe drumul birou-acasă. Acum nu mai am acestă posibilitate. Da, aș putea să fac câte o plimbare după ce termin munca, dar sincer să fiu uneori sunt atât de obosit, încât de cele mai multe ori mă întind pe canapea și nu au fost puține dățile în care am adormit direct. Din nou, nu mai trebuie să plec acasă, fiindcă sunt deja acolo.
- Burnout-ul se instalează mai repede – după cum ziceam și mai sus, lucrezi mai mult când lucrezi de acasă și obosești mult mai repede. În primele săptămâni de lucrat de acasă, eram absolut epuizat. Nu reușeam deloc să găsesc o balanță între muncă și restul timpului. Nu știam cum să îmi găsesc un ritm. Acum mă simt mai bine, am avut recent câteva zile libere în care m-am recuperat.
Am vrut să scriu cinci dezavantaje, dar oricât m-am gândit, nu am reușit să găsesc și numărul cinci. Însă cele patru scrise mai sus cred sunt sunt suficiente. Trebuie să menționez că ce am scris mai sus e scris din perspectiva mea și cel mai probabil nu sunt universal valabile. Pentru unele persoane, e posibil ca lucratul de acasă să li se potrivească ca o mănușă.
Încetul cu încetul, încep să mă obișnuiesc din ce in ce mai mult să lucrez de acasă. Am început să folosesc experiența curentă ca un antrenament pentru viitor, dacă voi reuși vreodată să devin freelancer sau dacă voi avea posibilitatea de a lucra doar la proiecte personale (dar asta într-un viitor mai îndepărtat). Dar acum, în acest moment, nu pot să spun că mor de dragul lucratului de acasă.
Voi cum vă descurcați cu work from home?
Dezavantajul numărul 5 e că nu mai am AC pe timpul verii!!!
De la un tatic 2???Mie mi a fost destul de greu la inceput asta si dorita faptului ca a mea bebelina este chiar in floarea perioadei în care începe să exploreze. Uneori simt ca am 6 ochi in loc de doi.? am incercat de la zi la zi sa ma organizez dar tot este greu. Fac pauze prin a strânge masa ceea ce dupa bebe ia jumătate de ora, schimba scutecul .. .. Iar când vii inapoi nici nu știi pe unde ai mai rămas… ?Este greu sa ai o continuitate. Iar pauzele nu sunt de relaxare adica sa ti liniștești mintea. Eu sunt pro birou si am fost din totdeauna iar o zi pe saptamana de acasă mi se pare ok. Vreau sa separ locul de munca de acasă iar când vin acasă sa simt ca vin acasă. Acum defapt noi fugim de acasă. Si da imi lipseste socializarea, interacțiunea umană. In rest sanatate si sa ne vedem cu bine la birou.